Saakaşvili a declarat stare de urgenţă pentru 15 zile, acuzând o tentativă de lovitură de stat a opoziţiei Ziare cenzurate, posturi de radio şi televiziuni închise, manifestaţii
Saakaşvili a declarat stare de urgenţă pentru 15 zile, acuzând o tentativă de lovitură de stat a opoziţiei
Ziare cenzurate, posturi de radio şi televiziuni închise, manifestaţii interzise, astfel au trăit georgienii prima zi a stării de urgenţă impusă de puterea de la Tbilisi după ciocnirile violente dintre forţele de poliţie şi opoziţia din Georgia.
Aceste măsuri, care vor funcţiona timp de 15 zile, au fost decise miercuri seară de preşedintele Saakaşvili.
Confruntat cu cele mai ample manifestaţii de la "Revoluţia Trandafirilor" din 2003, liderul de la Tbilisi a anunţat alegeri prezidenţiale anticipate pe 5 ianuarie, precizând că se va prezenta la scrutin pentru a obţine un nou mandat.
"A existat o tentativă de lovitură de stat şi, prin urmare, trebuie să reacţionăm", a declarat premierul Zurab Nogaideli, precizând că starea de urgenţă va fi ridicată când situaţia va reveni la normal. Ieri, pe străzile din Tbilisi nu se vedea nici urmă de manifestant al opoziţiei, ci doar patrule numeroase ale armatei şi poliţiei georgiene.
În centrul capitalei, impresionante dispozitive ale forţelor de ordine au fost desfăşurate pe străzile spre Parlamentul Georgiei, unde au avut loc miercuri ciocnirile între trupele speciale şi opoziţie, soldate cu peste 500 de răniţi. Mulţi dintre locuitorii capitalei au preferat să rămână acasă, iar unii nu ştiau exact ce au voie şi ce nu au voie în timpul stării de urgenţă.
În micile magazine din oraş, vânzătoarele se uitau la postul de televiziune de stat, singurul care difuzează ştiri. Restricţii s-au aplicat şi transportului în comun.
Câteva staţii de metrou au fost închise, iar traseele unor autobuze au fost dev