Urmasii lui Picasso si Dali au facut o escala de aproape trei luni la Bucuresti. Bineinteles oprirea s-a facut cu acordul amfitrionilor, fundatia La Caixa.
Lansarile de institutii financiare se fac de obicei cu multe date financiare comunicate tehnic unei audi-ente accesorizate, de cele mai multe ori, cu clasicul costum negru. Insa banca La Caixa, a treia entitate financiara din Spania si cea mai importanta Casa de Economii din Europa, a mizat pe forta unor reprezentanti celebri, artisti spanioli contemporani, considerati a fi initiatorii revolutiei artistice din Spania, pentru a comunica lansarea pe piata romaneasca. Rezultatul a fost o expozitie cu 24 de lucrari, semnate de 13 artisti spanioli contemporani, o mostra din colectia cu 700 de opere contemporane din colectia fundatiei La Caixa. Pentru ca banca acorda fundatiei proprii 25% din beneficiul obtinut din activitatatea financiara, iar fundatia se implica in domenii variate de la arta la ecologie sau probleme sociale.
Fundatia La Caixa este cea mai mare fundatie privata din Spania, a doua din Europa si a sasea din lume. Bugetul fundatiei a fost de 400 de milioane de euro in 2007, iar anul viitor va fi de 500 de milioane de euro. Din colectia de arta evaluata recent la 140 de milioane de euro, reprezentantii fundatiei spun ca au ales operele reprezentative pentru Spania.
"Selectia lucrarilor a fost realizata special pentru Romania. In acest an am inceput itinerarul international si atunci cand deschidem o noua reprezentanta o insotim de o activitate culturala sau sociala. In acest caz, pentru Bucuresti am adus 24 de lucrari din colectia noastra de arta contemporana", spune Jose F. de Conrado, presedintele Fundatiei La Caixa.
Expozitia de arta a Fundatiei La Caixa la Muzeul National de Arta al Romaniei este unul dintre primele evenimente artistice organizate de Fundatie in