Institutul Cultural Roman a gazduit, in 23 si 26 octombrie, doua conferinte sustinute de renumitul antropolog francez Annick de Souzenelle. Gratie studiilor sale de hermeneutica biblica, distinsa invitata a fost supranumita "un Mircea Eliade feminin". Evenimentul a facut parte din seria de intalniri pe care ICR le organizeaza in Bucuresti sub genericul "Intelectuali ortodocsi ai Apusului - oglinda a propriei noastre identitati".
- La varsta de 30 de ani, v-ati convertit la ortodoxie. De ce?
- La 25 de ani, am parasit biserica romano-catolica fiindca simteam ca ma sufoc. Realizam, din ce in ce mai acut, ca exista o prapastie intre ceea ce citeam in Evanghelii si ceea ce imi oferea biserica. Simteam ca cele patru Evanghelii imi erau prezentate intr-un mod de-a dreptul infantil, in timp ce ele imi ofereau o cu totul alta dimensiune, mult mai profunda si mai bogata in sensuri decat explicatiile bisericii romano-catolice. Apoi, biserica imi spunea sa ma pregatesc pentru moarte, viata adevarata neexistand decat dupa moarte, in timp ce eu simteam cat de importanta este viata traita aici.
Am parasit, asadar, biserica romano-catolica... In viata spirituala este foarte important sa parasesti. E ca in pasajul din Biblie in care se spune ca omul trebuie sa se desparta de tatal si de mama sa pentru a se gasi pe sine. Exista un cuvant ebraic prin care se exprima aceasta idee; pe vremea aceea insa nu cunosteam ebraica. Dupa ce am parasit biserica romano-catolica, am cautat. A fost un vagabondaj prin diverse traditii spirituale, am trecut chiar si prin marxism. Intr-o buna zi, la varsta de 30 de ani, l-am intalnit pe parintele Jean Kovalevsky, descendent dintr-o veche si nobila familie rusa. Acestui om ii datorez totul, fiindca el mi-a deschis noile orizonturi spirituale. Nu era numai bucuria de a-mi fi aflat locul spiritual, ci si bucuria de a-L fi regas