În nr. 42 al României literare, din 26 oct. 2007, p. 32, Cronicarul însoţeşte o enigmatică fotografie înfăţişând pe Mihai Eminescu stând pe un scaun într-un parc; în mâna stângă rezemată pe genunchi ţine un ziar. Sunt menţionate dimensiunile şi se spune că a fost achiziţionată de la Ion Petcu din Bucureşti, contra sumei de 10 lei, în luna martie 1967, pe spatele fotografiei fiind scris cu creionul: Mihai Eminescu, bolnav, la Mănăstirea Neamţului în aprilie 1887 şi invită pe eminescologi la o discuţie, propunându-le următoarele întrebări: este sau nu Eminescu personajul din fotografie? Le era cunoscut acest document? Ne pot spune mai multe despre el?
În goana după inedit şi senzaţional, adeseori istorici literari autentici sau improvizaţi produc asemenea "surprize": în cazul lui Eminescu, în urmă cu aproape trei decenii, în revista Manuscriptum a mai fost o asemenea controversă în legătură cu fotografia Eminescu la 16 ani, din Viaţa lui Mihai Eminescu de G. Călinescu, EPL, 1966. Majoritatea participanţilor la dezbatere au arătat că este o eroare, tânărul din fotografie înfăţişând probabil pe un actor dintr-una din trupele de teatru în compania cărora Eminescu a colindat ţara în perioada 1866-1869.
În legătură cu fotografia reprodusă pe ultima pagină a nr. 42 din România literară, nu voi răspunde în ordine la întrebări, ci, aşa cum mi se pare mai firesc, voi lăsa la final întrebarea: Este sau nu Eminescu personajul din fotografie? Acest document îmi era cunoscut - pentru că a mai fost publicat în Eminescu - Comemorativ, Album artistic-literar întocmit de Octav Minar, Iaşi, 1914 - adică la împlinirea unui pătrar de veac de la moartea poetului (vezi coperta şi fotografia din acest album, penultima pagină - foto.2). Fotografia din albumul lui Octav Minar are următoarea explicaţie: Ultima fotografie a lui Eminescu, făcută la Mănăstirea Neamţului. Coperta albu