Presa din Cizmă evită să relateze despre românii care mor la locul de muncă din cauza nerespectării normelor de protecţie de către angajatori Românii despre care nu vorbeşte nimeni
Presa din Cizmă evită să relateze despre românii care mor la locul de muncă din cauza nerespectării normelor de protecţie de către angajatori
Românii despre care nu vorbeşte nimeni în Italia sunt în mare parte cei care muncesc din greu să îşi întreţină părinţii şi copiii rămaşi în ţară.
Cară saci de ciment 12 ore pe zi, pentru un salariu care depăşeşte cu puţin o mie de euro. Uneori, plătesc cu viaţa "vina" de a nu beneficia de o şansă corectă în ţara natală. Sunt românii morţi pe şantiere, despre care nimeni nu vorbeşte în presa din Peninsulă. Doar anul acesta au murit 45 din cauza accidentelor de muncă.
Adrian Ioan Marcu avea doar 21 de ani când a murit căzând de pe terasa unui şantier. Mihai Cotarcea, şi el mort pe şantier, avea 27 de ani şi un copil de numai un an. Cele două cazuri sunt doar câteva exemple din statisticile "tabu" privind morţii români de pe şantierele italiene.
80 la sută din cei care lucrează în construcţii în regiunea Lazio, Roma şi împrejurimi sunt români. Dintre aceştia, poate nici jumătate nu lucrează cu acte în regulă: patronii refuză să le facă contracte pentru a nu plăti taxe la stat şi drepturile adiacente muncii legale.
Sindicalistul zidarilor
Cine şi cum îi protejează pe românii de pe şantierele italiene? "Încă de anul trecut am transmis Guvernului Prodi o scrisoare oficială, în numele Ligii Românilor din Italia, prin care am atras atenţia că românii sunt cei mai mulţi lucrători din construcţii", afirmă Iulian Manta, şeful biroului pentru străini de la sindicatul Fenal-Uil din Roma. Manta este de cinci ani omul care apară drepturile românilor de rând din domeniul construcţiilor.
Este "avocatul" oamenilor