La 3 noiembrie, de Ziua Debarasării Naţionale, romănii au aruncat 600 de tone de deşeuri electrice şi electronice, adică 30 de grame pe cap de locuitor.
Ziua Debarasării Naţionale, organizată de Ministerul Mediului, in colaborare cu primăriile din ţară, a făcut ca intr-o singură zi să se colecteze circa 600 de tone de deşeuri electrice şi electronice. Deşeurile colectate la 3 noiembrie reprezintă circa 50% din cantitatea colectată pe tot parcursul anului trecut. "Aş dori să-i felicit pe romăni, care m-au surprins cu această ocazie. Acest program a arătat a program european, iar Romănia şi romănii au arătat cu această ocazie că merită statutul de cetăţeni europeni", a declarat Korodi Attila, ministrul Mediului. Cu toate acestea, cantitatea colectată pe cap de locuitor este foarte mică in comparaţie cu ţinta ce trebuia atinsă anul acesta. "Pănă acum s-au colectat circa 30 de grame de electronice pe cap de locuitor. Nu ştiu dacă in realitate se poate atinge ţinta stabilită in Tratatul de Aderare, de 3 kilograme pe cap de locuitor. Această ţintă este imposibil de atins, deoarece romănii nu au atătea aparate stricate, la care pot renunţa", a explicat Korodi. Deşeurile colectate s-au dus spre capacităţile de tratare şi reciclare din ţară, dar şi din străinătate. Ministrul a spus că pănă acum nici o ţară nu a atins ţintele de colectare de deşeuri electronice, dar că pănă in prezent nu a fost aplicată nici o sancţiune din această cauză.
TOP. Potrivit datelor statistice, cea mai mare cantitate de deşeuri electronice a fost colectată de la bucureşteni, de la care s-a străns 72 de tone. Pe poziţia secundă se află judeţul Maramureş, cu 42 de tone, iar pe locul trei găsim Braşovul, Harghita şi Bihor, cu căte 35 de tone. De asemenea, s-a realizat un clasament al judeţelor in care s-au colectat cele mai mici cantităţi de deşeuri. La loc de cinste