Garda irlandeza si Lucian SencheaFoto: Tia Sirca (Dublin)
Bridewell Garda Station, Community Policing Unit si organizatia Sport Against Racism Ireland au organizat la Dublin, evenimentul intercultural anual, dedicat emigrantilor care traiesc in Irlanda.
Actiunea s-a dovedit cat se poate de interesanta si plina de diversitate, emigrantii, fie ei nigerieni, polonezi, italieni, cehi, chinezi, filipinezi, turci, camerunezi, slovaci, iranieni sau letoni, au avut posibilitatatea sa-si etaleze ceea ce au mai bun in materie de „mancaruri traditionale”.
A fost foarte greu pentru irlandezi sau alti vizitatori sa se opreasca la o singura gustare. Mirosul si prezentarea bucatelor intarata pe oricine, indiferent de nationalitate, culoare sau rasa. Asa ca europenii s-au infruptat din bunatatile africanilor, arabii din cele ale asiaticilor si viceversa.
Chiar si cei mai putin gurmanzi au luat cate o imbucatura de pe fiecare masa. Provocarea a fost prea mare ca sa refuzi.
Prezenti pentru prima data la un astfel de eveniment, romanii s-au comportat chiar foarte bine. Si cum sa nu cuceresti avand ca „artilerie” sarmale, sunca, branza, prajituri si vin de Murfatlar? Produsele culinare amintite au fost puse la dispozitie de catre deja renumitul restaurant Transilvania din Dublin.
De asemenea, o parte din produsele de patiserie prezentate au fost pregatite de cofetaria romaneasca The Cake Boutique. Lucian Senchea, romanul care s-a ocupat de standul Romaniei, a spus ca „reteta cu sarmale si vin de Murfatlar a avut un succes la care nu s-a asteptat”.
Romanii i-au cucerit si pe italienii din Dublin
Sarmalele s-au epuizat cel mai repede, cei care le-au incercat, irlandezi, rusi, chinezi, interesandu-se ce ingrediente compun gustul minunat. Si cei din standul Italiei au pus mare pret pe mancarurile noastre. Ital