Doar cinci medici angajaţi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Harghita trebuie să acopere solicitările venite din tot judeţul, în care trăiesc aproape 350.000 de locuitori, în condiţiile în care numărul acestora ar trebui să fie de patru ori mai mare, transmite corespondentul Mediafax. Şeful Serviciului de Ambulanţă Harghita, dr. Péter Szilárd, a declarat că ar fi nevoie de peste 20 de medici pentru toate punctele şi subpunctele din judeţ şi că deficitul înregistrat este cauzat de salariile mici şi de legislaţia în vigoare.
„Din cei 11 medici pe care i-am avut, am rămas doar cu cinci. Unii au ales, la rezidenţiat, medicina de familie, alţii au plecat la Jandarmi, unde sunt salarii mai mari, alţii şi-au deschis cabinete particulare. Am vrut să chemăm acasă mai mulţi medici tineri, pentru că avem locuri libere, dar şi solicitări, însă nu putem să-i angajăm din cauză că legislaţia în vigoare spune că ei sunt obligaţi să-şi termine rezidenţiatul în centrele universitare” a afirmat dr. Péter Szilárd. Şeful Serviciului de Ambulanţă Harghita a spus că zonele Odorhei şi Miercurea Ciuc stau mai bine datorită colaborării cu doi medici de familie, dar că există puncte de ambulanţă, spre exemplu la Topliţa sau Gheorgheni, unde nu există deloc medici.
„În asemenea situaţii trebuie să apelăm telefonic la medicii de specialitate pentru situaţiile mai grave, pentru că asistenţii nu au voie să asigure tratamentul decât până la un anumit nivel, nu şi în cazul urgenţelor de grad zero” a spus Péter.Tot din cauza lipsei medicilor, patru ambulanţe de transport destinate medicilor de familie şi repartizate judeţului Harghita în luna octombrie nu sunt încă folosite, în judeţ neexistând o linie de gardă asigurată de aceştia. Nu doar Ambulanţa se confruntă cu o lipsă acută de medici, ci şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Harghita, anumite secţii fiind acoperite de câte un singur