Conflictul inter-bisericesc Romania-Rusia are si conotatii politice, ba chiar geopolitice, sustin surse diplomatice care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Biserica Ortodoxa Rusa (BORusa) a cerut Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) sa anuleze decizia de luna trecuta de reactivare a trei episcopii pe teritoriul Republicii Moldova si Ucrainei, calificand demersul drept unul neprietenesc deoarece "aceste teritorii apartin canonic Patriarhiei Ruse". In opinia Sinodului de la Moscova, decizia partii romane nu numai ca va distruge perspectiva cooperarii celor doua patriarhate, dar in mod inevitabil "va provoca haos in familia ortodoxiei mondiale si va crea o noua amenintare pentru buna intelegere interetnica intr-o regiune unde in mod traditional locuiesc mai multe etnii".
"Nici Moscova, nici Bucurestiul si nici Chisinaul nu au nimic de castigat din arbitrarea acestui diferend canonic, deoarece exista riscul sa apara emotii publice si reactii populiste, mai ales ca istoria nu e clarificata", considera surse bine informate din diplomatie.
La inceputul mandatului sau, Patriarhul Daniel si-a exprimat dorinta de reluare a dialogului cu Biserica Ortodoxa Rusa (BO Rusa), scopul imediat fiind obtinerea recunoasterii de catre Patriarhia de la Moscova a Mitropoliei Basarabiei, aflata in subordinea canonica a Bucurestiului. Acestui deziderat i se mai adauga acum si cel al acceptarii celor trei noi episcopii subordonate canonic Bucurestiului, in caz contrar BOR intentionand sa ceara autocefalia Bisercii Ortodoxe din Moldova, dupa cum sustine episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanu: "Nu vor mai fi subordonati nici unei Biserici, iar noi vom continua sa-i ajutam". Istorici, teologi si analisti de politica externa, de o parte si de alta a Prutului, nu cred ca cele doua biserici vor cadea la pace, ba dimpotriva, relatiile vor continua sa se degradeze.
@N_