Adolescenţii braşoveni îşi proiectează încă de pe băncile liceului o carieră în străinătate. Liceenii continuă tradiţia meditaţiilor, însă nu pentru universităţile din ţară, ci pentru facultăţi de prestigiu de peste hotare.
În topul celor mai căutate destinaţii se află Franţa, Belgia, Marea Britanie şi Germania. Unii elevi se visează studenţi şi în ţări exotice precum Emiratele Arabe, însă cele mai dorite instituţii de învăţământ superior sunt cele din Statele Unite ale Americii. „Visul american” e însă mai greu de atins, din cauza testelor complexe de limbă engleză şi a nivelului mare al taxelor de studiu.
Ore despre cum să pleci în străinătate
Migraţia elevilor este speculată chiar de licee, care au introdus în orar lecţii despre ce înseamnă studiul la o universitate din străinătate. „Elevii noştri au început să opteze pentru facultăţi din străinătate, dinainte de intrarea în Uniunea Europeană. La momentul respectiv era vorba doar de câţiva. Acum numărul lor a crescut, deoarece li s-au deschis noi oportunităţi. E vorba în special de universităţi din Franţa şi Belgia, însă unii optează şi pentru Statele Unite sau Dubai, cum a fost cazul unei absolvente din promoţia de anul trecut. Noi avem chiar un consilier din partea unei universităţi din Australia, care le explică cum se completează un formular de aplicare şi care sunt condiţiile de acolo”, explică Gabriela Hurghiş, directoarea Colegiului Naţional „Unirea”. Uniriştii braşoveni au o şansă în plus de accede mai uşor la studii universitare în comunitatea europeană. În vară, se va organiza pentru prima oară în ţară bacalaureatul bilingv român-francez, destinat claselor speciale de limba franceză. Şi cei de la clasa de spaniolă vor avea şansa să promoveze examenul de maturitate în limba de circulaţie internaţională pe care au studiat-o în liceu.
„Tendinţa e veche”
Liceele