La Galeria Nationala din Londra a fost deschisa in aceasta vara expozitia Portrete olandeze: epoca lui Rembrandt si Frans Hals care a reunit 60 de lucrari din muzee si colectii olandeze, germane, franceze, cehe, americane si britanice - inclusiv cea regala. Secolul de aur olandez, cum a fost numit secolul al XVII-lea, a fost cel mai prosper si mai prolific pentru plasticienii locali.
Burghezia a devenit clasa dominanta in Tarile de Jos. imbogatita din comertul in tinuturi indepartate - celebrele Indii Olandeze - si ducand o viata opulenta orasenimea a descoperit bucuria trairilor estetice in fata operelor de arta. Artistii s-au specializat pentru a raspunde tuturor cerintelor. A fost pentru intaia data cand, intre pictori, s-au departajat portretistii de peisagisti, naturmortistii si autorii scenelor de gen. Iar in cadrul aceluiasi gen, specializarea continua: erau peisagisti care executau numai marine, altii numai paduri si campii, altii numai peisaj urban; in cadrul naturii statice, la fel, erau cei care abordau compozitiile cu mese si piese de vesela, altii cu fructe si flori, altii cu pescarie si vanat, altii se apropiau, cu oarecare sfiala, de tema "Vanitas", incarcata de simboluri. Pentru fiecare dintre aceste tablouri, bogatul negustor olandez avea un loc special de panotare: peisajele de peste mari, cu tinuturi exotice unde isi dezovoltase el comertul, erau asezate in birou, portretele stapanului si a restului familiei erau in salon, iar naturile statice cu mancare in sufragerie.
Este pentru prima data cand o astfel de expozitie care urmareste evolutia portretului olandez prin capodopere este deschisa la Londra. Sponsorul principal a fost Compania Shell. Veacul a fost, ce-i drept, dominat de Harmensz Rembrandt van Rijn si de Frans Hals, dar au existat multi alti portretisti merituosi si celebri care pot sta, cu mandrie, alaturi de cei do