Declaraţiile de avere a 22 de eurodeputaţi români nu conţin veniturile obţinute sub formă de indemnizaţii în 2006 Experienţa legislativă acumulată în PE de către reprezentanţii
Declaraţiile de avere a 22 de eurodeputaţi români nu conţin veniturile obţinute sub formă de indemnizaţii în 2006
Experienţa legislativă acumulată în PE de către reprezentanţii României a fost însoţită şi de unele avantaje financiare deloc de neglijat. Fiecare euroobservator a primit în medie 30.000 de euro anual, sub formă de indemnizaţie, diurnă şi decont transport.
Cei mai mulţi dintre beneficiarii acestor sume au preferat însă să nu le mai treacă în declaraţiile de avere aferente anului 2006, deşi legea obligă fiecare parlamentar să-şi declare veniturile obţinute.
Doar 13 din totalul celor 35 de euroobservatori români au făcut menţiuni în propriile declaraţii la sumele primite pentru prestaţiile lor în Legislativul european. Începând cu 1 ianuarie 2007, cea mai mare parte a lor a continuat să activeze la Bruxelles ca europarlamentari.
Amnezie în rândurile social-democraţilor
Jumătate din cei 12 euroreprezentanţi PSD au preferat să dea uitării banii primiţi de la PE. Este vorba de deputaţii Titus Corlăţean, Gabriela Creţu, Cristian Dumitrescu, Dan Mihalache şi senatorii Corina Creţu şi Adriana Ţicău. Cristian Dumitrescu precizează în propria-i declaraţie că în perioada septembrie 2005 şi până la sfârşitul lui 2006 a primit indemnizaţie şi i-au fost decontate cheltuielile de transport conform reglementărilor în vigoare ale PE.
În ceea ce priveşte cuantumul acestor sume, deputatul PSD îi invită pe "cei interesaţi" să obţină actele doveditoare "adresându-se PE". Alţi doi europarlamentari PSD, senatorii Alexandru Athanasiu şi Vasile Dâncu, s-au limitat la a trece doar valoarea diurnelor primite, 6.000, respectiv 6.900 de euro.
Colega lor de