Doi lideri ai opoziţiei, acuzaţi de spionaj şi tentativă de lovitură de stat Politicienii de opoziţie din Georgia au descris drept o victorie a democraţiei decizia preşedintelui
Doi lideri ai opoziţiei, acuzaţi de spionaj şi tentativă de lovitură de stat
Politicienii de opoziţie din Georgia au descris drept o victorie a democraţiei decizia preşedintelui Saakaşvili de a convoca alegeri prezidenţiale anticipate, în luna ianuarie.
Decizia îndrăzneaţă a liderului de la Tibilisi întoarce din nou situaţia în favoarea sa şi îl plasează în poziţie de forţă înainte de scrutin, estimează analiştii citaţi de AFP.
Saakaşvili, care era considerat unul dintre liderii cei mai democratici din fosta Uniune Sovietică, şi-a văzut săptămâna aceasta imaginea afectată de reprimarea brutală de către poliţie a manifestaţiilor antiguvernamentale şi de decretarea stării de urgenţă.
Opoziţia l-a acuzat pe Saakaşvili că a acumulat prea multe prerogative şi a devenit arogant în cei câţiva ani de când este la putere. Însă puţini sunt aceia care s-au arătat împotriva orientării prooccidentale pe care a adoptat-o şi a hotărârii sale de a integra Georgia în NATO şi Uniunea Europeană, ambiţii care au creat tensiuni puternice cu Rusia. Potrivit comentatorilor politici, opoziţia nu este pregătită să prezinte un candidat care să îl învingă pe Saakaşvili.
"Nu au un lider carismatic precum Saakaşvili. Nu mi-l pot imagina pierzând alegerile", a declarat politologul Guia Nodia.
Opoziţia a anunţat că se va prezenta cu un candidat unic la alegerile prezidenţiale anticipate. Parchetul din Georgia i-a acuzat pe doi dintre liderii opoziţiei de spionaj şi de tentativă de lovitură de stat în complicitate cu trei reponsabili diplomatici ruşi, după violentele confruntări de miercuri dintre demonstranţii antiprezidenţiali şi forţele de ordine.
Şotne Gamsahurdia ş