Vă mai amintiţi de vremurile de pionierat ale talk-show-ului românesc şi de interesul cu care ne uitam cu toţii la astfel de emisiuni? Vă amintiţi de Seratele lui Iosif Sava, "deschizătorul de drumuri" în acest domeniu la noi, şi de valurile stîrnite de prima apariţie a lui Ion Iliescu la un talk-show? (Următoarea emisiune l-a avut invitat pe Gabriel Liiceanu, care i-a reproşat moderatorului că i-a lipsit incisivitatea lui proverbială şi că a "realizat o emisiune în genunchi".) Dar de debutul lui Marius Tucă la televizor, pe cînd făcea Milionarii de la miezul nopţii - unde dădea cîte un milion de lei telespectatorului care răspundea la o întrebare din Jurnalul Naţional? (Mai apoi, emisiunea a început să aibă şi invitaţi şi, cu timpul, s-a renunţat la partea cu întrebarile din ziar - şi aşa s-a ajuns la talk-show-ul marca Marius Tucă pe care-l ştim astăzi.) Mai ţineţi minte de guvernarea care se făcea de la televizor, după cîştigarea alegerilor de către CDR în 1996? Vă mai amintiţi cum ne uitam cu toţii, ore-n şir, la pipa lui Ciumara, şi cum posesorul ei ne explica ce mare lucru o să facă el pentru ca noi s-o ducem mai bine?... Ehei, unde sînt talk-show-urile de altădată?
Astăzi, astfel de emisiuni nu mai exercită nici o fascinaţie asupra noastră, iar aura lor de odinioară s-a subţiat pînă la dispariţie. Audienţa talk-show-urilor a scăzut drastic şi e invers proporţională cu inflaţia lor pe posturile de televiziune: conform TNS-AGB, în perioada 1 septembrie-21 octombrie, ratingurile emisiunilor de dezbateri politice, sociale sau economice depăşesc numai în rare cazuri două puncte în mediul urban.
Ca medie a cifrelor de rating înregistrate în această perioadă, pe primele locuri se plasează talk-show-urile de pe TVR 1: Între bine şi rău (2.7), Săptămîna politică (2.3) şi Faţă în faţă (2.2). E un lucru destul de curios, pentru că Liviu Mihaiu este dest