Cei care sunt interesaţi să facă astfel de afaceri trebuie să-şi facă în prealabil o documentaţie serioasă Contractele de vânzare-cumpărare cu clauză de locaţie şi întreţinere
Cei care sunt interesaţi să facă astfel de afaceri trebuie să-şi facă în prealabil o documentaţie serioasă
Contractele de vânzare-cumpărare cu clauză de locaţie şi întreţinere pot ascunde nenumărate capcane, atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători.
Au existat situaţii în care bătrâni de bună credinţă au fost înşelaţi de cei în grija cărora s-au lăsat, dar şi de persoane care au îngrijit bătrâni şi au fost trase pe sfoară din cauza unor pretenţii absurde ale acestora, bine ascunse în actul de vânzare-cumpărare. Cel mai bine este ca ambele părţi să-şi angajeze un avocat.
Actul de vânzare-cumpărare în astfel de cazuri cuprinde în mod obligatoriu evaluarea imobilului de către un expert şi preţul pe care îl plăteşte cumpărătorul, sub formă de clauze: asigurarea întreţinerii bătrânului sau cuplului de bătrâni, plata curentului, a medicamentelor, a tratamentului recomandat de doctor, a hranei, cheltuieli de înmormântare etc.
"Actul trebuie autentificat la un notar, cu plata taxelor aferente, care diferă în funcţie de locul în care este amplasat imobilul", a explicat avocatul Irinel Mehedinţeanu, membru al Baroului Bucureşti. Dacă prevederile contractului nu sunt clare, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul ar putea avea de suferit.
Unii vârstnici sunt foarte pretenţioşi
Bătrânul poate solicita, de pildă, să urmeze un tratament în străinătate sau o medicaţie foarte scumpă, pe motiv că acestea sunt indicaţiile medicului. Sau poate cere asigurarea unei alimentaţii deosebite, de care are nevoie pentru a urma o anumită dietă.
Invocând argumente de genul acesta, unii bătrâni au schimbat mai mulţi îngrijitori. În aceste condiţii, întreţinerea une