Un studiu recent publicat in ediţia din Octombrie 2007 a prestigioasei reviste âArhivele Medicinei Interneâ că oamenii care consumă zilnic o porţie de cereale integrale au un risc de insuficienţă cardiacă (IC) cu 30% mai scăzut. In cazul populaţia vărstnice din SUA, insuficienţa cardiacă este prima cauză de spitalizare.
Un studiu recent publicat in ediţia din Octombrie 2007 a prestigioasei reviste âArhivele Medicinei Interneâ că oamenii care consumă zilnic o porţie de cereale integrale au un risc de insuficienţă cardiacă (IC) cu 30% mai scăzut. In cazul populaţia vărstnice din SUA, insuficienţa cardiacă este prima cauză de spitalizare.
Â
Studiul a urmărit 21376 bărbaţi vreme de 20 de ani, fiind primul de acestă dimensiune şi pe o asemenea durată. Consumul de cereale integrale a fost cuantificat prin intermediul unui chestionar de frecvenţă a alimentelor, la intrarea in studiu dar şi de numeroase ori pe parcursul anilor. In 20 de ani au fost inregistrate 1018 cazuri de IC. Riscul de apariţie al bolii scade proporţional cu numărul porţiilor de cereale integrale consumate zilnic. Astfel, comparat cu nici o porţie (valoarea etalon), o porţie de cereale integrale pe saptămănă scade riscul de IC cu 8%. La un consum intre 2-6 porţii de cereale, riscul se reduce cu 21%, iar mai mult de 7 porţii pe săptămănă scad cu 30% riscul.
Â
Din 8 iulie 1999 FDA (Food and Drug Administration - Administaţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) a permis afişarea pe eticheta produselelor ce conţin minim 51% cereale integrale, puţine grăsimi saturate şi puţin colesterol, că âreduc riscul de boală de inimă şi cancerâ. Hotărărea FDA s-a bazat pe un raport al Academiei Naţionale de Stiinţe ce susţinea că â dietele bogate in produse animale, de tipul fructelor, legumelor şi cerealelor integrale sunt asociate cu un risc mai mic al bolii de inim