După ce a susţinut, vreme de opt ani, cultura din România, programul cultural elveţian Pro Helvetia îşi va închide biroul din Bucureşti la sfârşitul acestei luni. În tot acest
După ce a susţinut, vreme de opt ani, cultura din România, programul cultural elveţian Pro Helvetia îşi va închide biroul din Bucureşti la sfârşitul acestei luni.
În tot acest timp, Pro Helvetia a însemnat pentru cultura română finanţarea a 500 de proiecte culturale la nivel naţional, un proiect regional ("Balkan Dance Platform"), colaborarea cu peste 100 de parteneri în domeniul culturii, schimburi artistice cu Elveţia şi ţările din regiune, susţinerea, timp de şapte ani, a galeriei bucureştene de artă contemporană "Galeria Nouă", trei proiecte de cooperare culturală - "Phoenix 05", "cARTier", "ArtistNe(s)t" ş.a.
Deşi îşi va închide biroul, Pro Helvetia nu se predă, iar banii elveţienilor vor continua să ajute cultura română. Pe de o parte, va exista şi anul viitor programul de rezidenţe pentru artişti "Artistne(s)t" (în cadrul căruia scriitori, coregrafi, oameni de teatru, artişti plastici beneficiază de o lună în care să creeze), dar se va porni un alt mare program, United Experts.
În cadrul acestuia, se vor oferi organizaţiilor, instituţiilor sau companiilor private consultanţă şi chiar sprijin financiar pentru iniţiative culturale. Prin United Experts, Pro Helvetia îşi propune să creeze la noi "un brand de servicii culturale de înaltă calitate profesională".
După cum se vede, banii veniţi din străinătate fac foarte bine culturii române - şi asta cu atât mai mult cu cât sunt combinaţi cu iniţiative eficiente. Poate că n-ar fi rău ca această eficienţă să fie luată de exemplu şi de MCC-ul nostru.