Piaţa Roşie, fostă a Trinităţii, este un muzeu în aer liber. În noiembrie, aici, ruşii serbează Marea Revoluţie din Octombrie. La 7 noiembrie, câţiva ruşi nostalgici au sărbătorit, Piaţa Roşie, fostă a Trinităţii, este un muzeu în aer liber. În noiembrie, aici, ruşii serbează Marea Revoluţie din Octombrie.
La 7 noiembrie, câţiva ruşi nostalgici au sărbătorit, după calendarul iulian, 90 de ani de la revoluţia bolşevică din octombrie 1917. Cei mai mulţi au preferat să celebreze parada militară din 1941, ca semn de victorie împotriva lui Hitler, care se lăudase că la acea dată trupele sale vor defila prin Piaţa Roşie.
"Conducătorii vin şi pleacă", spune istoricul rus Nina Jukova cu ocazia zilei de 7 noiembrie. "Rusia, ca stat şi ca popor, rămâne". Şi Piaţa Roşie reprezintă "marca" ei.
Un oraş în interiorul unui oraş. Un refugiu mitic, încărcat de legendele lui Ivan cel Groaznic, misterele Romanovilor, peste care, uneori, pluteşte umbra lui Rasputin, ca o atenţionare că, oricând, un nebun mistic poate prelua puterea, cu consecinţe dezastruoase asupra naţiunii.
Atestată de la sfârşitul secolului XV, din timpul domniei lui Ivan al III-lea, ca Piaţa Trinităţii, după numele Catedralei care o domina, piaţa reprezenta un forum, un loc unde se adunau târgoveţii la plimbare, unde toboşarul îi anunţa poruncile comenduirii, unde se oficiau ceremonii religioase şi execuţii publice.
Sau unde chiar ţarul în persoană se adresa moscoviţilor, de pe platforma Lobnoie Mesto. I s-a spus Piaţa Roşie după Catedrala Sf. Vasile, construită între 1555 şi 1561.
Cimitir memorial pentru comunişti
Regimul comunist a transformat piaţa într-un cimitir memorial, cu Mausoleul lui Lenin construit în 1924, unde trupul îmbălsămat al iubitului conducător era vizitat de mii de turişti aduşi din toată ţara în excursii obligatorii. Dar şi de străinii din