România se află pe locul doi în topul ţărilor în tranziţie din Europa în funcţie de creşterea preţurilor la locuinţe, cu o rată medie anuală de 40% în perioada 2004-2006. Creşterea este cu mult peste avansul Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, de aproximativ 6%, conform “Raportul de Tranziţie 2007” întocmit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Analiştii BERD spun că, acest lucru a fost favorizat şi de îmbunătăţirea condiţiilor de finanţare, creditele fiind tot mai accesibile de la un an la altul. Lichiditatea mare la nivel global, împreună cu creşterea stabilităţii economice a regiunii, a dus la scăderea ratelor dobânzii. De exemplu, în România, rata anuală a dobânzii pentru creditele ipotecare a scăzut de la 41% în 2001 la aproximativ 11% la jumătatea anului 2007.
Primul loc din punct de vedere a creşterii preţurilor locuinţelor este ocupat de Ucraina, cu o rată de creştere de peste 40%. România este urmată de Letonia, Estonia, Lituania, Bulgaria, Rusia şi Armenia, unde preţurile la locuinţe au urcat, în perioada 2004 - 2006, cu o rată anuală de peste 20%. Şi în aceste ţări avansul a depăşit cu mult creşterea PIB pe cap de locuitor. În principal, au crescut preţurile la locuinţele situate în marile oraşe şi regiunile de coastă, se mai arată în raport.
În ultima perioadă se remarcă o încetinire a avansului sau chiar o scădere a preţurilor la locuinţe, un exemplu fiind Ungaria, tendinţa reflectând ajustarea ofertei la cerere. În prima jumătate a anului 2007, doar câteva state au înregistrat creşteri în sectorul rezidenţial, printre acestea numărându-se Bulgaria şi Slovacia. Potrivit datelor din raportul BERD, din punct de vedere al accesibilităţii locuinţelor, calculat ca raport între preţuri şi venituri la nivelul anului 2006, Bucureşti, Kiev, Riga, Vilnius şi Varşovia se află în urma altor capitale europene. (E.C.