Cursul de schimb a urcat, la sfârşitul săptămânii trecute, la 3,4112 lei/euro, nivel ce nu a mai fost înregistrat din decembrie 2006. Dezechilibrul extern al economiei româneşti, dar şi Cursul de schimb a urcat, la sfârşitul săptămânii trecute, la 3,4112 lei/euro, nivel ce nu a mai fost înregistrat din decembrie 2006.
Dezechilibrul extern al economiei româneşti, dar şi turbulenţele din pieţele internaţionale aduc un nou record al pieţei valutare. Luna noiembrie aduce un curs mai mare decât cel de la începutul anului, situaţie ce nu a mai fost înregistrată în ultimii trei ani.
Moneda naţională s-a depreciat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu 0,04%, faţă de nivelul înregistrat în ziua precedentă. Banca Naţională a României a raportat un curs de 3,4112 lei/euro. Motivul scăderii leului ţine de evoluţiile înregistrate la nivel internaţional. Astfel, toate valutele din regiune s-au depreciat. Spre exemplu, forintul maghiar a pierdut 0,4% în faţă euro, iar zlotul polonez a scăzut cu 0,3%.
Oscilaţii între 3,40 lei/euro şi 3,42 lei/euro
Euro era cotat la 3,3400-3,4040 lei/euro la deschiderea şedinţei valutare de vineri, la un nivel apropiat de cel de joi seară, după care leul a pierdut teren până la 3,4180-3,4210 lei/euro. Ulterior, leul a înregistrat o revenire uşoară până la 3,4120-3,4140 lei/euro.
Mai mult, de la începutul lunii noiembrie, moneda naţională s-a depreciat în fiecare şedinţă de tranzacţionare din piaţa valutară. Asta pentru că, pe de o parte, acumularea presiunilor inflaţioniste determină ritmuri de creştere a preţurilor de consum peste cele anticipate de Banca Naţională, iar pe de altă parte, dezechilibrul extern al economiei româneşti se accentuează.
Spre exemplu, după primele opt luni, deficitul de cont curent a depăşit 10,2 miliarde de euro. Iar ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată