Ioan Borlean este preşedintele Fundaţiei OVR Agrotur-Art, din Vadu Izei, prin intermediul căreia, din 1992 încoace, banii europeni au rescris istoria acestei comune . Un bucătar de
Ioan Borlean este preşedintele Fundaţiei OVR Agrotur-Art, din Vadu Izei, prin intermediul căreia, din 1992 încoace, banii europeni au rescris istoria acestei comune .
Un bucătar de succes trebuie să aibă intuiţie şi să ştie să combine gusturile diverselor alimente şi băuturi.
Aparent, pentru meseria de bucătar cerinţele nu sunt mari. Cinci-şase luni de şcolarizare, peste anii de învăţământ obligatoriu. Cererea pe piaţa muncii este atât de mare încât, de cele mai multe ori, cursanţii rămân ca angajaţi în restaurantele în care s-au pregătit. Cei care practică această profesie spun că nimeni nu te învaţă nimic. Tu trebuie să "furi" de la alţii. Succesul vine cu timpul şi numai dacă ai talent cu carul.
Performanţele în arta gătitului sunt date de experienţă, dar mai ales de talent. "Dacă nu-ţi place şi nu pui suflet, degeaba faci cursuri", spune Angela Panait, directoarea Centrului de Formare Profesională "Eurodeal", vorbind despre o meserie foarte cerută atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională.
Pentru a intra în această profesie, cerinţele nu sunt mari. Diploma se obţine de obicei după cinci-şase luni de şcolarizare şi, pentru a se înscrie la un astfel de curs, doritorul trebuie să aibă minimum şcoala generală terminată. Sunt însă şi centre de formare care le cer cursanţilor la înscriere diploma de absolvire a celor 10 ani obligatorii.
Absolvenţii se angajează imediat
Cum cererea pe piaţa muncii este mare, cei care finalizează un astfel de curs îşi găsesc repede un loc de muncă. "Nevoia de bucătari e atât de mare, încât uneori ne contactează mai mulţi angajatori decât elevi", a explicat Angela Panait. Ea a adăugat că aceştia fac foar