Demisia lui Charles Prince de la conducerea Citigroup a fost precedata de un adevarat "razboi" intern.
Nu mai tarziu de luna trecuta, Charles Prince putea conta pe sprijinul Printului Waleed bin Talal din Arabia Saudita, cel mai mare actionar individual din cadrul Citigroup, gigantul financiar pe care Prince il condusese timp de patru ani, scrie International Herald Tribune.
Waleed caracterizase drept nesemnificativa scaderea dramatica a castigurilor consemnate de banca din cauza investitiilor pe piata subprime.
Ce s-a intamplat intre timp? Pierderile s-au acumulat, iar Prince a pierdut sprijinul a doua persoane care-l sustinusera timp indelungat: Waleed si Sanford Weill, cel care construise Citigroup si-l alesese pe Prince, avocatul si consilierul sau timp de doua decenii, drept succesor.
Povestea demiterii lui Prince are cateva elemente shakespearene evidente. Chiar si numele protagonistilor principali ar parea neverosimile daca nu ar fi reale (doi printi si Weill, care a fost numit "Regele Capitalului" in titlul unei biografii).
Ultima faza a carierei lui Prince in cadrul Citigroup a inceput probabil cu zborurile catre Arabia Saudita efectuate cu aparatele de zbor ale bancii americane cu putin timp in urma.
Weill, fostul presedinte si CEO al Citigroup, a zburat cu un avion al Citigroup catre Riad, Arabia Saudita, pentru a se intalni cu Waleed. Weill a mers in Arabia Saudita, conform unui oficial al industriei bancare informat in legatura cu aceasta situatie, pentru a-l convinge pe printul saudit ca este timpul ca Prince sa plece.
Waleed l-a sunat pe Prince si i-a spus despre conversatie, conform sursei mai-sus mentionate.
Michael Klein, codirector al bancii de investitii a Citigroup, a mers si el la Riyadh cu un alt aparat de zbor al Citigroup, in aceeasi saptamana, pentru a sarbatori succesul Kingdom Hol