In Europa, reticenta fondurilor de investitii de a finanta afacerile aflate la inceput a creat o nisa care apartine antreprenorilor, profsionistilor si investitorilor individuali, recunoscuti sub termenul de business angels. Acest fenomen a luat o amploare fara precedent in ultimii ani, scrie Financial Times.
Acesti business angels sunt persoane fizice care investesc timp si bani in afacerile start-up, preferand sa actioneze pe cont propriu decat ca investitori ai unor fonduri de investiti. De multe ori, acest lucru face singura diferenta dintre un fond de investitii si un business angel.
In schimb, business angels au devenit o forta pe piata de profil, existand numeroase asociatii create pentru finantarea afacerilor de la zero. “Piata investitorilor de tip business angels este mult mai importanta decat piata fondurilor de investitii, atat in termenii numarului de finantari, cat si in termenii financiari ai capitalurilor intrate in companiile finantate”, au declarat pentru financial Times specialistii in afaceri si profesori ai universitatii din Edinburgh, Richard Harrison si Colin Mason.
Desi nu se stie exact numarul total al persoanelor care sunt business angels, neexistand statistici in acest sens, British Business Angels Association din Marea Britanie exista agentii de business angels cu renume, cum sunt Cambridge Angels, Accelerator Group, GLE Growth Capital, AngelNet, Envestors, Hotbed. Acestora li s-a alaturat si Atomico, un grup de investitori creat de fondatorii Skype, cel mai mare succes european al unui fond de investitii.
Co-fondatorii Skype, Niklas Zennstrom si Janus Friis, care au vandut compania gigantului eBay pentru suma de 2,6 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro) in 2005, au decis sa isi canalizeze experienta si castigurile de pana acum in antrenarea noilor generatii de antreprenori. Prin Atomico, Zennstrom l-a finanta