>> Acesta este apelul comunităţii italienilor din Brezoi, un oraş din judeţul Vâlcea. Italienii s-au stabilit aici de peste 100 de ani, fugind de sărăcia din Peninsulă. Italienii >> Acesta este apelul comunităţii italienilor din Brezoi, un oraş din judeţul Vâlcea. Italienii s-au stabilit aici de peste 100 de ani, fugind de sărăcia din Peninsulă.
Italienii stabiliţi în România le bat obrazul conaţionalilor lor, care, la ora asta, dau cu pietre în românii aflaţi la muncă în Peninsulă. Am ajuns, zilele trecute, la o comunitate de italieni de pe Valea Oltului, în oraşul Brezoi, unde trăiesc peste 300 de urmaşi ai celor care au emigrat din Italia în România, începând din 1850.
Am vorbit cu decanii de vârstă ai comunităţii, dar şi cu şefa italienilor din această localitate. Toţi au spus acelaşi lucru, că italienii de azi nu trebuie să uite cum, în urmă cu mai bine de 100 de ani, bunicii şi străbunicii lor mureau de foame în Italia, au fugit în America sau în alte părţi, unde au fost rău trataţi, dar numai în România au fost bine primiţi.
Aşa e "roata" istoriei, se tot învârteşte, spun azi italienii din Brezoi, un orăşel care are în total vreo 6.000 de suflete, aflat în locul în care Lotrul se varsă în Olt. "Azi, românii fug în Occident, la trai mai bun. Dar cu peste 100 de ani în urmă se întâmpla invers. Italienii au fugit de foametea de la ei din ţară", spune Aurora Riccobon, 94 de ani, decana de vârstă a comunităţii italienilor din acest oraş. Femeia povesteşte că bunica ei era gravidă când a venit în România.
"Mama mea s-a născut aici". Brezoiul era, în 1850, o comună cu aproape 2.000 de oameni, dar se găsea de muncă în construcţii sau la exploatarea lemnului. Şefa de azi a comunităţii italienilor, Elena Butolo, spune că abia acum se aşterne pe hârtie monografia oraşului, în care vor fi trecute informaţii şi despre italienii de aici.