Pui cu conopida si scortisoara
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 aripioare de pui (750 g), 750 g conopida, 80 ml vin rosu sec, 1 lingura pasta de tomate, 180 ml zeama de carne de pasare, 1/2 lingurita scortisoara macinata, 1/2 lingurita piper negru proaspat macinat, sare, 80 ml ulei de masline.
Mod de preparare: * Se spala aripioarele de pui, se zvanta cu hartie absorbanta, se rasucesc varfurile spre interior si se pun intr-un castron mare, impreuna cu conopida rupta in 12 buchetele. * Se amesteca vinul cu pasta de tomate si se toarna peste ele. Se acopera vasul cu o folie de aluminiu si se dau aripioarele si conopida circa 2 ore la frigider, intorcandu-le din timp in timp. * Se-ncinge cuptorul la 190gr.. Se rastoarna aripioarele, conopida si zeama intr-o tava adanca, se amesteca zeama de carne, scortisoara, piperul, sarea si uleiul si se toarna peste ele. * Se dau o ora la cuptor, fara capac, dupa care se scot din tava aripioarele si conopida si se pun intr-un castron, iar tava se pune pe aragaz si se lasa sa fiarba zeama 5 minute, pana ce se evapora si ramane sosul gros. Se gusta de sare si piper si se toarna peste carne si conopida. Se servesc fierbinti.
Supa de linte cu rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa mare, 200 g linte maronie, 60 ml ulei de masline, 1 catel de usturoi (presat), 50 g pasta de tomate, 2 ardei iuti uscati (mici), 1 foaie de dafin, 1 l apa, sare, piper negru.
Mod de preparare: * Se toaca ceapa marunt, se spala lintea cu apa rece si se lasa sa se scurga bine. * Se-ncinge uleiul si se calesc in el ceapa si usturoiul, circa 10 minute, la foc mic, amestecand intruna. * Se adauga pasta de tomate, sarea, ardeii iuti, foaia de dafin si apa si se lasa sa dea in clocot, dupa care se fierbe supa incet, la foc mic, aproximativ 30 de minute, pana ce se inmoaie lintea. * Se scot din supa ardeii