» Ordonanta de guvern care prevede consemnarea in registre speciale a banilor detinuti la inceputul zilei de angajatii si administratorii firmelor care folosesc case de marcat fiscale este inutila.
» Comisarii Garzii Financiare nu pot verifica daca datele trecute in registre sunt cele reale, deoarece ar fi necesar controlul corporal al angajatilor si al obiectelor detinute de acestia.
» In lipsa unui mandat de perchezitie, comisarii Garzii trebuie sa-i convinga pe comercianti sa-si deschida gentile si buzunarele de bunavoie.
In august anul acesta, executivul a emis un act normativ (47/2007) potrivit caruia angajatii care lucreaza in unitati dotate cu case de marcat sunt obligati ca, la inceputul fiecarei zile de lucru, sa declare cu cati bani au venit de acasa. Ordonanta obliga comerciantii "sa inregistreze banii personali detinuti de angajati si/sau de administratorul unitatii intr-un registru special intocmit in acest sens si sa introduca, la inceputul fiecarei zile, in aparatele de marcat electronice fiscale soldul initial reprezentand monedele/bancnotele divizionare necesare pentru a da restul clientului". Amenda pentru nerespectarea acestor prevederi este intre 8.000 si 40.000 de lei noi.
Introducerea acestei prevederi a venit dupa ce comisarii Garzii Financiare s-au lovit, in timpul controalelor, de situatia in care descopereau in unitatile verificate sume mai mari decat cele inregistrate in casele de marcat. Cand intrebau de unde provin banii in plus, angajatii declarau ca le apartin. "Noi ii amendam, dar ei ne dadeau in judecata si castigau", ne-a explicat un comisar al Garzii Financiare. "In magazin se mai introduce si marfa la negru, fara factura. Banii obtinuti din vanzarea acesteia sunt tinuti de obicei de un angajat, tocmai pentru a se putea justifica in cazul unui control", ne-a confirmat si o angajata dintr-u