Peste 80% din investitorii care cumpără proprietăţi imobiliare o fac doar pentru a le revinde ulterior la un preţ mai mare. Pe o piaţă a terenurilor pe care unii jucători o estimează la Peste 80% din investitorii care cumpără proprietăţi imobiliare o fac doar pentru a le revinde ulterior la un preţ mai mare.
Pe o piaţă a terenurilor pe care unii jucători o estimează la peste un miliard de euro numai în acest an, puţini sunt cei care cumpără o parcelă pentru a-şi construi o locuinţă. Cei mai mulţi dintre cei care achiziţionează terenuri le privesc strict ca pe o investiţie şi aşteaptă să câştige din evaluarea în timp a proprietăţii.
Costin Lazăr, director general al agenţiei imobiliare Neoland, specializată în tranzacţiile cu terenuri, spune că "80% din clienţi cumpără cu scop investiţional, iar suprafaţa medie achiziţionată este de aproximativ 10.000 de metri pătraţi". Trendul pieţei pare să indice că investiţia lor este, cel puţin deocamdată, una de succes. Reprezentanţii companiei mai afirmă că următorii ani vor aduce evaluări de până la 200% pentru terenurile situate în anumite zone din vecinătatea Capitalei.
Câştigă cei care pariază pe est
Cele mai mari câştiguri aduse de speculaţiile cu terenuri par să fie apanajul localităţilor situate la est de Bucureşti. Monica Marin, partner manager al agenţiei imobiliare EuroMetropola, spune că "preţurile terenurilor din localităţile consacrate deja pe piaţa rezidenţială, precum Pipera, Otopeni sau Corbeanca, au atins cote foarte înalte, de aceea, mulţi clienţi preferă să-şi îndrepte atenţia către sud.
Frumuşani tinde să devină vedeta zonei, atât prin poziţionare, cât şi prin atractivitatea dată de pădurile şi lacurile din apropiere. Iar preţurile sunt încă mici. Încep de la 3-5 euro pe metrul pătrat în extravilan şi ating un maxim de 50 de euro." Costin Lazăr oferă chiar exemplul