Toate marile grupuri energetice europene care au participat la procesele de privatizare a unor filiale Electrica si au reusit sa le si castige se confrunta acum cu o problema uriasa: refuzul angajatilor preluati de a fi platiti in functie de productivitat
De aici provin toate marile conflicte cu sindicatele, conflicte care au ajuns sa fie discutate in instanta cel putin in cazul cehilor de la CEZ, cei care controleaza cea mai mare distributie de electricitate - Electrica Oltenia.
"Problema este faptul ca noi incercam sa schimbam vechiul sistem de salarizare, bazat pe o componenta fixa la care se adauga diferite sporuri, cum ar fi cel de vechime. Acest tip de sistem nu mai este utilizat in Europa. Pentru aceeasi munca prestata, trebuie sa primesti acelasi salariu ca si colegul tau, chiar daca acesta lucreaza de mai multi ani. Propunerea noastra presupune un salariu de baza la care se adauga o parte variabila care depinde exclusiv de eficienta muncii", spune Frantisek Rerucha, director shared services in cadrul CEZ Romania. Divizia de servicii pe care o coordoneaza Rerucha include si departamentul de HR.
Propunerea pe care cehii le-a pus-o pe masa angajatilor fostei Electrica Oltenia a fost respinsa, cele doua parti ajungand acum la un conflict monitorizat in instanta de judecata. Cehii spun ca vor merge pana in panzele albe, dar daca instanta le va da dreptate angajatilor, nu vor avea alta solutie decat sa renunte la planurile lor. Sistemul de salarizare bazat pe performanta este unul specific pietei de electricitate, desi in acest moment este respins de angajatii romani din industria de profil.
Problema este cu atat mai grava cu cat indicatorii de performanta la care lucreaza fosta Electrica Oltenia sunt cu mult sub cei raportati de grup la nivel consolidat. Problema productivitatii scazute a angajatilor romani nu este pentru p