Din cauza unei furtuni puternice, cu rafale de vânt de peste 100 km/oră şi cu valuri ce au depăşit cinci metri, în Marea Neagră, mai precis, în strâmtoarea Kerci, trei nave comerciale s-au Din cauza unei furtuni puternice, cu rafale de vânt de peste 100 km/oră şi cu valuri ce au depăşit cinci metri, în Marea Neagră, mai precis, în strâmtoarea Kerci, trei nave comerciale s-au scufundat. Este vorba de un petrolier rus, "Volgoneft 139", o navă care transporta sulf, "Volnogorsk", şi o a treia încărcată cu materiale feroase .
În urma naufragiului, în mare s-au deversat 1.300 de tone de ţiţei şi circa 2.500 de sulf, ceea ce reprezintă "un dezastru ecologic", după cum a declarat directorul adjunct al Agenţiei Ruse de Mediu, Oleg Mitvol. Catastrofa maritimă a avut loc între Marea Neagră şi Marea Azov, în strâmtoarea Kerci, care separă Rusia de Crimeea.
Cantitatea enormă de sulf ajunsă în apele mării este considerată mai puţin nocivă decât cea de ţiţei. "Sulful este o substanţă chimică inertă şi credem că, în contact cu apa, nu se va transforma în ceva periculos pentru oameni", a declarat Mitvol.
În schimb, ţiţeiul este o substanţă grea, care va ajunge pe fundul celor două mări, distrugând orice ecosistem întâlnit în cale. "Ne găsim în faţa unui dezastru ambiental, iar rezolvarea problemei ar putea veni după mai mulţi ani", a mai declarat responsabilul rus. Cât priveşte a treia navă scufundată, aceasta voiaja sub pavilion georgian şi transporta 5.600 de tone de materiale feroase.
Trei membri ai echipajului au fost recuperaţi de un remorcher ucrainean, în timp ce, până la închiderea ediţiei, ceilalţi opt erau în continuare căutaţi. "Volgoneft 139" s-a rupt în două, dar viaţa marinarilor săi nu a fost pusă în pericol.
Cât priveşte cargoul "Volnogorsk", cei nouă membri ai echipajului s‑au refugiat într-o barcă de salvare. (Adina Şuteu)