Romania va intra in anul electoral 2008 cu o economie in expansiune, care pare capabila sa sustina mariri de salarii, atat in spatiul public, cat si in cel privat. Relansata de guvernatorul Isarescu, in vremea cand conducea executivul de la Bucuresti, economia a crescut viguros in ultimii sapte ani, interval in care salariile s-au triplat. In septembrie 2007, salariul mediu pe economie a ajuns la 1.040 lei (310 euro), in urcare de la cele 2,2 milioane lei vechi (110 euro) castigate in luna similara din anul 2000. Daca estimarile oficiale se vor adeveri, Romania va afisa la finalul acestui an un produs intern brut (PIB) de 390,8 miliarde lei (aproximativ 118 miliarde euro), in crestere cu 58% fata de finalul anului 2004, cand indicatorul se situa la nivelul de 246 miliarde lei.
Avocat al unei atitudini prudente, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, invita guvernele, de ani buni, sa tina in frau ceea ce el considera a fi cresteri salariale nesabuite, nesustinute de mariri ale productivitatii.
In replica ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, raspunde ca presiunile sindicale pentru marirea salariilor sunt greu de digerat, inflatia nu e provocata de cheltuielile bugetare si, in definitiv, consumul este motorul economiei.
In prag de an electoral, atitudinea, de esenta liberala, a ministrului Economiei are si rostul de a seduce un electorat sensibil la banul din buzunar.
Divergenta de opinii este fireasca, deoarece Isarescu si Vosganian au agende diferite, in timp ce Guvernul imprastie cresteri de salarii si de pensii, banca centrala incearca sa limiteze riscurile de deteriorare a situatiei economice, scumpind banii.
Banca centrala, in rolul sau de autoritate independenta, a intervenit recent pentru a tempera inflatia, constienta de pericolele provocate de incertitudinile economiei globale. Marirea dobanzii d