- Extern - nr. 221 / 12 Noiembrie, 2007 Fara indoiala, ceea ce anima in mod special multimea, pe strazile principale, erau paradele grupurilor de instrumentisti imbracati in costume albe sau in culori regionale. Componenta lor diversa iesea in evidenta prin contrastele de varsta: copii si bunici, tobosari - femei si copii - cu steaguri si steme, defilau zgomotos, dar perfect ordonati, in admiratia publicului. In Casco Viejo (Orasul vechi), pe bulevardul principal - Portales -, supraaglomerat la toate orele zilei, si mai ales ale noptii, barurile erau insirate unul langa altul. De altfel, n-am vazut in niciun oras european atatea baruri ca pe Calle Laurel, unde te impiedicai de mobilierul scos pe trotuare si in strada, si unde, pe masutele adesea improvizate din butoaie, se perindau tot felul de bunatati ce te imbiau cu mirosurile lor seducatoare. Puteai servi "en pies", daca nu gaseai loc in interior, gustari foarte ieftine - "pincho" (intepatura) intr-o scobitoare mai mare -, cu combinatii fanteziste si savuroase: ciuperci, castraveciori umpluti, ardei rosu alternat cu carne, chocro, jamon, masline sau diferite combinatii de fructe de mare - mariscos calamares, gambas sau pulpo (caracatita). Bucataria spaniola pe care am cunoscut-o in La Rioja este apetisanta si seducatoare, dar... preocuparea exagerata pentru placerea gastronomica duce la excese. Or, era vizibila dependenta lor de aspectul material al vietii, in detrimentul vietii spirituale, la cote mult mai scazute decat in micuta mea Romanie. Concluzia mea (subiectiva, fireste) era ca se facea o mare risipa de mijloace materiale si hrana, cu care ar fi putut ajuta atat de multii infometati din... Lumea a treia, de pilda! Distractia - disfruta - si mancarea devenisera zeii acestui Olimp spaniol, carora le cadeai usor prada, toate generatiile fiind prezente la festin. Trebuie precizat insa ca activitatile multipl