[sapou]"Viata politica seamana mai mult cu o jungla
decat cu o trapeza de manastire"[/sapou]
Reprezentant de exceptie al intelectualitatii crestine, a atins excelenta in tot ce a facut: teologie, eseistica, diplomatie. Doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor la Sorbona, fost ambasador la Vatican si Lisabona, fost secretar de stat la Externe si ex-consilier prezidential, numirea sa in functia de ambasador al Romaniei in Franta reabiliteaza imaginea aflata in grea suferinta a diplomatiei romanesti.
"Am inteles devreme ca nu poti descifra
istoria Europei daca nu ai acces la dimensiunea religioasa"
- Faceti parte dintre intelectualii crestini cei mai respectati si apreciati in tara si peste hotare. Cum v-ati apropiat de credinta? Cine v-a dus prima oara la o icoana?
- In copilaria oricui, femeile din apropiere sunt cele care transmit credinta. Am avut la randul meu parte de bunici sau matusi care si-au asumat aceasta misiune, pe fond de parastase familiale si sarbatori imparatesti. Mama mi-a vorbit despre Dumnezeu cu discretie, fara sa mi-L impuna. Se baza pe discernamantul meu si stia totodata ca sunt destul de rebel. Dupa moartea tatalui meu, poetul A. E. Baconsky, care s-a prapadit la 52 de ani, in cutremurul din '77, m-am apropiat sufleteste de bunicul patern, preot la Calimanesti. El era din Nord, dinspre Hotin, refugiat in Regat din cauza invaziei sovietice. Ii placea sa se prezinte, glumind, ca "oltean de peste Prut".
- De ce ati ales sa urmati teologia, intr-o epoca de ateism agresiv, in care acesta era politica de stat?
- La terminarea liceului, prima optiune a fost pentru facultatea de Filozofie. Eram deja credincios, in urma unei revelatii launtrice, petrecute fulgerator, pe la 16 ani, dar nu ma imaginam in odajdii preotesti. Ma fascina insa teologia,