Infuzia de capital în schimbul cedării de acţiuni este una dintre cele mai recente soluţii de dezvoltare a unui business. Dacă în multe ţări europene o mare parte a afacerilor mici încep Infuzia de capital în schimbul cedării de acţiuni este una dintre cele mai recente soluţii de dezvoltare a unui business.
Dacă în multe ţări europene o mare parte a afacerilor mici încep prin finanţare din partea unor grupuri de investitori cunoscuţi sub denumirea de business angels, în România, acest concept nu este foarte popular printre antreprenori. Metoda de finanţare presupune o infuzie de capital, într-o companie, din partea unui investitor în schimbul unor pachete minoritare de acţiuni.
În prezent, în ţara noastră există două organizaţii care finanţează proiecte după acest sistem. Motivul ar fi că intrarea pe piaţă a acestor tipuri de finanţări s-a făcut relativ târziu - toamna anului trecut, iar promovarea a lăsat de dorit, astfel că până în prezent doar patru proiecte au primit finanţare din partea "îngerilor".
Robert Maxim, preşedinte executiv al Bucharest Business Angels, susţine că în prezent există şi o oarecare neîncredere din partea antreprenorilor, în condiţiile în care nu s-a finanţat niciun proiect.
Afacere nouă pe piaţa românească
"Deşi încă reduse la număr, primim proiecte din ce în ce mai bine structurate şi mai complete. Din păcate, până în prezent nu a fost finanţat niciun proiect de afaceri, dar nu pentru că nu ar fi existat proiecte bune sau dorinţa de a investi, ci pentru că demersurile în acest sens necesită o perioadă mai mare de timp", a declarat, pentru "Adevărul", Robert Maxim.
Potrivit acestuia, organizaţia pe care o conduce intenţionează să investească într-o afacere nouă pentru piaţa românească. "Există un proiect în care ne gândim serios să investim şi care considerăm că va fi profitabil, dat fiind f