Oficialii Băncii Comerciale Române consideră că împrumuturile pentru locuinţe vor ajunge să reprezinte, până în 2009, aproximativ 7% din PIB. Ponderea creditelor ipotecare în Oficialii Băncii Comerciale Române consideră că împrumuturile pentru locuinţe vor ajunge să reprezinte, până în 2009, aproximativ 7% din PIB.
Ponderea creditelor ipotecare în Produsul Intern Brut al ţării noastre este cea mai scăzută din regiune. Ceea ce înseamnă că potenţialul de dezvoltare al acestui segment de creditare este cel mai mare din zonă. Estimările oficialilor Băncii Comerciale Române arată cel puţin o dublare în următorii doi ani.
Creditele ipotecare au depăşit, în luna septembrie, 3,5 miliarde de euro. Raportat la Produsul Intern Brut estimat pentru acest an de Comisia Naţională de Prognoză, ponderea împrumuturilor pentru locuinţă este de circa 3%. Pentru comparaţie, în ţările dezvoltate, creditele ipotecare depăşesc 50% din PIB.
Martin Skopek, vicepreşedintele Băncii Comerciale Române (BCR), consideră că ponderea finanţărilor pentru locuinţe va ajunge la circa 7% în PIB până la sfârşitul anului 2009.
"Dacă ne uităm la datele din regiune şi din restul Europei, există un potenţial uriaş de creştere pe piaţa ipotecară, România fiind cu mult sub media din Europa Centrală, unde finanţările imobiliare deţin 8-10% din PIB", a afirmat Skopek.
Peste 340.000 de locuinţe vor fi finalizate în cinci ani
Motivul principal al acestei dezvoltări ţine, pe de o parte, de surplusul de cerere, iar pe de altă parte, de faptul că, în următorii cinci ani, ar putea fi finalizate aproxiamtiv 340.000 de noi locuinţe (de două ori mai mult decât în ultimii cinci ani).
Potrivit analizei BCR, mai mult de 60% din locuinţele noi sunt vândute sau contractate încă din faza de proiect. "Este un nivel foarte ridicat, ceea ce arată că cererea din România depăş