Starea de spirit este principalul factor care îi determină pe tineri să asculte un anumit gen muzical
Fanii tineri ai genurilor muzicale – pe cale de dispariţie?
Îi vedem peste tot: în autobuz, la cinematograf, în faţa blocului, la alimentară. Sunt tineri şi parcă loviţi de vreun microb greu depistabil, toţi îşi bâţâie capul în ritmul muzicii pe care-o ascultă în căşti. Casca ascunsă ori cea clasică, o cordeluţă peste cap reprezintă accesoriul nelipsit pentru tânărul mileniului III.
Dacă până la jumătatea secolului XX, lectura şi sportul mai ocupau încă timpul liber al adolescenţilor şi tinerilor, în ultimile trei decenii, odată cu explozia societăţii informaţionale, obiceiurile s-au schimbat definitiv.
Puştimea de astăzi preferă muzica oricărei alte forme de petrecere a timpului liber. Fie că o ascultă pe calculator, fie că o poartă cu ei şi sub plapumă, pe CD Player, ori pe MP3 Player, ori pe iPod sau pe telefonul mobil, muzica pare a fi cea mai iubită formă a artei. Relaxantă ori înnebunitoare, muzica devine un mod de viaţă.
Studiile arată că adolescentul şi tânărul participă în cel mai mare grad la concerte, spectacolele fiind de altfel, aproape unica formă de participare la activităţi colective. Pe locul doi, dar cu o diferenţă sensibilă se află sportul în preferinţele tinerilor pentru participarea la manifestări publice.
Ce ascultă tânăra generaţie? House, techno, manele, disco, rock, pop, break-dance şi o altă duzină de stiluri muzicale.
În ziua de azi, în cazul tinerilor haina îl arată nu atât ce fel de om este, cât mai ales, ce muzică ascultă. În urmă cu doi trei ani, în preajma discotecilor fie ele din Capitală, fie din provincie se încingeau adevărate răfuieli, nu fiindcă vreo cadână ar fi preferat un anume june prim, ci pentru că un anumit grup a cerut o anumită muzică. Astăzi, deşi par a se mai fi calmat spiritele