Blocada Rusiei i-a făcut pe producătorii de vin basarabeni să se orienteze spre pieţele din UE. Restricţia impusă de Moscova producătorilor de vinuri din Republica Moldova a dus la Blocada Rusiei i-a făcut pe producătorii de vin basarabeni să se orienteze spre pieţele din UE.
Restricţia impusă de Moscova producătorilor de vinuri din Republica Moldova a dus la pierderi de milioane de dolari.
De o săptămână, piaţa rusă le-a fost redeschisă. Mai toţi însă sunt precauţi şi încearcă să nu-şi direcţioneze majoritatea producţiei spre piaţa occidentală.
Din martie 2006, de când le-a fost impusă restricţia de a mai pătrunde pe piaţa rusă, producătorii de vin din Republica Moldova spun că au traversat una dintre cele mai urâte crize de până acum. Asta în condiţiile în care 80% din producţia de vin moldovenesc ajungea în mod curent la ruşi.
Acuzaţiile aduse de Moscova au fost doar la nivel verbal, fără vreo înştiinţare oficială, criza fiind mai curând expusă în media decât la nivel diplomatic. Direcţia Sanitar-Veterinară de la Moscova a considerat că vinurile moldoveneşti nu mai corespund standardelor de calitate de pe piaţa rusă. În acel moment se aflau pe piaţa de la Moscova cantităţi foarte mari de vin moldovenesc. O parte din el a fost confiscat, restul a fost returnat la Chişinau. De la Chişinău măsura a fost văzută drept "o palmă politică".
Unii au rămas pe piaţa rusă, dar intrând pe altă filieră
Acorex Wine, unul dintre cei mai cunoscuţi producători privaţi de vin din Republica Moldova şi printre puţinii producători de vinuri organice pure acreditate ca atare, şi-a redus producţia de cinci ori şi a cumulat pierderi de opt milioane de dolari. Şi a fost nevoit să sisteze producţia de vinuri ecologice, care şi în condiţii obişnuite era mai dificilă.
Au pornit acest tip de producţie în 1999 şi asta pentru că pieţele se arătau