Peste zece milioane de europeni sunt nevoiţi, anual, să părăsească zonele urbane din cauza zgomotului creat de traficul rutier, aerian sau de vecinii gălăgioşi. Zgomotul creat de traficul Peste zece milioane de europeni sunt nevoiţi, anual, să părăsească zonele urbane din cauza zgomotului creat de traficul rutier, aerian sau de vecinii gălăgioşi.
Zgomotul creat de traficul rutier în Bucureşti, dar şi în celelalte oraşe mari ale ţării provoacă zilnic nervi, oboseală şi stres. În marile intersecţii, şoferii uită să mai ia mâinile de pe claxoane, motoarele vehiculelor, deşi mai silenţioase decât în trecut, creează încă un zgomot infernal, duruitul pickhammerelor de pe şantierele în construcţii nu se mai opreşte.
Acest vacarm urban este motivul pentru care multe persoane suferă constant de dureri de cap, stări de anxietate, irascibilitate. Întreg vacarmul poate fi numit simplu: poluare fonică.
Poluarea sonoră este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă europenii la ora actuală, alături de poluarea atmosferică şi managementul deşeurilor. Jumătate din europeni trăiesc într-un zgomot permanent, iar o treime suferă de insomnii din cauza poluării sonore, conform unor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Deşi motoarele vehiculelor au devenit mult mai silenţioase decât în trecut, zgomotul creşte nu numai din cauza traficului, dar şi al vitezei. Nu doar poluarea sonoră stradală este deranjantă, dar şi cea produsă de obiectele electrocasnice din gospodării sau de vecinii gălăgioşi.
Vecinii certăreţi măresc poluarea sonoră
Stresul asociat cu poluarea sonoră din spaţiile închise este o problemă serioasă pentru foarte multe persoane din Europa, conform unui studiu de specialitate realizat la începutul acestui an: 40 la sută din populaţia Franţei, 34 la sută din Germania, 33 la sută din Spania sunt de părer