Persoanele care consuma spanac au sanse mai mari de supravietuire in cazul unu atac de cord, planta aducand mari beneficii inimii, informeaza The Daily Mail in pagina electronica.
Potrivit cercetatorilor, persoanele care consuma spanac isi imbunatatesc rata de supravietuire in cazul unui atac de cord cu o treime. De asemenea, studiile au aratat si ca o substanta continuta de spanac, dar si de alte legume verzi ca salata, numita nitrit, grabeste recuperarea dupa atacul de cord.
Biochimistul Nathan Bryan de la Universitatea din Texas, care a coordonat studiul, a recomandat consumul zilnic de legume verzi intr-o cantitate de trei ori mai mare decat consuma oamenii in mod obisnuit.
Acelasi studiu arata ca soarecii carora li s-a suplimentat apa cu nitrit, timp de o saptamana, inainte sa faca atac de cord, l-au suportat mai bine decat restul, suferind mai putin leziuni si avand cu 33% sanse de supravietuire fata de ceilalti soareci.
Explicatia ar fi aceea ca in timpul atacurilor de cord, cand nivelul de oxigen este redus in organism, apare prin conversie oxidul nitric, care actioneaza prin largirea arterelor si astfel creste aportul de oxigen spre inima.
"Unele studii care au vizat nitritii si nitratii au fost efectuate in lipsa unor date suficiente si concludente, iar daca nitratii ne-ar fi daunatori, atunci nu am fi sfatuiti sa consumam legume verzi, sau sa ne inghitim propria saliva care este foarte bogata in nitrat", a mai spus Bryan.
Persoanele care consuma spanac au sanse mai mari de supravietuire in cazul unu atac de cord, planta aducand mari beneficii inimii, informeaza The Daily Mail in pagina electronica.
Potrivit cercetatorilor, persoanele care consuma spanac isi imbunatatesc rata de supravietuire in cazul unui atac de cord cu o treime. De asemenea, studiile au aratat si ca