CE BEM, CE MĂNCĂM
Pe partea superioară a ambalajului stă scris mare că produsul nu are conservanţi şi coloranţi artificiali. Are insă alţi aditivi alimentari, care pot fi chiar mai periculoşi.
CE BEM, CE MĂNCĂM
Pe partea superioară a ambalajului stă scris mare că produsul nu are conservanţi şi coloranţi artificiali. Are insă alţi aditivi alimentari, care pot fi chiar mai periculoşi.
Ambalajul ne duce cu găndul la un produs pe care copiii il pot consuma oricănd, oriunde. Numai că Cheetos, "snacks din porumb cu gust de ketchup", are o compoziţie care arată contrariul: făină de porumb, făină de grău, uleiuri vegetale, zahăr, amidon, stimulator de aromă: glutamat monosodic (E 621), ribonucleotide de sodiu (E 635), pudră de mere, dextroză, sare, pudră de roşii 1%, arome naturale şi identic naturale (n.r. - adică, artificiale), regulator de aciditate: acid malic (E 296), acid citric (E 330), colorant: extract de paprica, carbonat de calciu (E 170), indulcitor: aspartam (E 951). Conţine o sursă de fenilalanină. Valorile nutriţionale pentru 100 g specifică următoarele: energie 520 kcal/ 2160 kj, proteine 4 g, carbohidraţi 46 g, dintre care zaharuri 2 g, grăsimi 37 g, din care saturate 17 g, fibre 1,4 g, sodiu 0,2.
ANALIZĂ. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie alimentul analizat: "Produs din categoria snacksurilor cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de zaharuri rafinate (zahăr, dextroză), cu absorbţie rapidă, dar şi zaharuri lente (amidon), care imprimă produsului o incărcătură glicemică ridicată dăunătoare pentru pancreasul endocrin." Snacksul combină carbohidraţii cu un procent ridicat de grăsimi, 37%, ceea ce inrăutăţeste şi mai mult calitatea nutriţională a produsului. Grăsimile folosite la fabricarea produsului au un profil al acizilor graşi nociv din cauza procentului mare de acizi graşi saturaţi peri