În prezent, nu există marcă de telefoane mobile, care se respectă, să nu aibă în gamă cel puţin un model cu cameră foto performantă. Dacă acum 4-5 ani mobilul cu cameră de 1,3 În prezent, nu există marcă de telefoane mobile, care se respectă, să nu aibă în gamă cel puţin un model cu cameră foto performantă.
Dacă acum 4-5 ani mobilul cu cameră de 1,3 megapixeli reprezenta o revoluţie tehnologică, în prezent obiectivul de 5 sau chiar 10 megapixeli nu mai este o noutate în lumea producătorilor de telefoane mobile.
Din start trebuie să excludem terminalele comercializate strict pe piaţa din Japonia, pentru că tehnologia folosită în prezent de operatorii de telefonie mobilă din ţara Soarelui Răsare este cu mulţi ani înaintea europenilor şi americanilor.
Dacă vreţi, este un fel de meci, Japonia versus Restul Lumii, pentru că, ceea ce poate să facă, în prezent, un japonez cu mobilul, un european sau american poate, cel mult, să viseze. Din lunga listă de posibilităţi merită enumerate achitarea transportului în comun de pe mobil, folosirea celularului pe post de bilet de avion sau telefonul care are capacitatea de a-şi recunoaşte proprietarul şi care se blochează automat atunci când deţinătorul său se îndepărtează prea mult de el.
Poate fi găsit şi prin satelit în cazul în care este pierdut. Revenind în "lumea normală", în prezent, pe piaţa telefoanelor mobile cu cameră de rezoluţie mare se duce o luptă crâncenă între cei trei mari producători, Nokia, Samsung şi Sony Ericsson.
Japonia, deschizător de drumuri
După cum era de aşteptat, "nebunia" camerelor foto încorporate în telefonul mobil a început în Japonia, cu Sharp, prin modelul J-HS04, în decembrie 2000. Cum celelalte ţări trebuiau să ţină pasul cu japonezii, în Europa şi America de Nord tonul l-au dat cei de la Nokia prin primul său smartphone cu cameră foto, Nokia 7650, lansa