Deşi au posibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile către Fisc din birou, din faţa calculatorului, contribuabilii din România continuă să facă drumuri inutile la administraţiile Deşi au posibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile către Fisc din birou, din faţa calculatorului, contribuabilii din România continuă să facă drumuri inutile la administraţiile financiare.
Cel puţin două-trei zile pe lună, administraţiile financiare din Bucureşti şi din ţară continuă să fie neîncăpătoare. Deşi pot apela la un sistem informatic care le face viaţa mai uşoară, firmele preferă să folosească în continuare vechile metode, stând astfel în înghesuială şi la cozi inutile.
"Când acest sistem de declarare on-line nu exista, era cerut. Acum, că există, nu este folosit", a declarat pentru "Adevărul", Cristian Nicolae Stoina, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
Acesta este dezamăgit că, deşi contribuabilii au fost informaţi în privinţa avantajelor, ei nu folosesc sistemul on-line de declarare. Potrivit unei situaţii furnizate de DGFP Bucureşti, doar 977 de firme din Bucureşti au depus declaraţiile on-line, până în acest moment, dintr-un total de aproximativ 180.000 de contribuabili.
"Cred că este vorba despre obişnuinţa românului de a sta la cozi. Cel puţin societăţile de contabilitate nu agreează varianta depunerii on-line a declaraţiilor", a precizat Stoina, amintind totodată că, deşi aglomeraţia ar putea fi evitată, există cel puţin două zile pe lună când sediile administraţiilor financiare devin neîncăpătoare. "Sunt firme de contabilitate care vin în ultimele minute ale programului, pe 24 şi 25 ale lunii. Vin să depună zeci de declaraţii, fiecare, şi este normal să se formeze cozi", a mai spus oficialul DGFP Bucureşti.
Certificatul digital, obligatoriu
Majoritatea celor care apelează la dep