Statutul provinciei este cea mai importantă miză în campania electorală pentru scrutinul din 17 noiembrie. Politicienii trec cu vederea şomajul şi sărăcia în care se zbat kosovarii. Cu mai Statutul provinciei este cea mai importantă miză în campania electorală pentru scrutinul din 17 noiembrie. Politicienii trec cu vederea şomajul şi sărăcia în care se zbat kosovarii.
Cu mai bine de două săptămâni înainte de expirarea termenului-limită impus de ONU pentru un acord între Belgrad şi Priştina în privinţa statutului Kosovo, liderii politici din provincia sârbă se confruntă cu un prim test: alegerile care vor stabili componenţa viitorului Legislativ de la Priştina.
Scrutinul care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni ar putea spori tensiunea din provincie, unde se pregăteşte o declarare unilaterală a independenţei.
Halil Matoshi îşi stinge calculatorul zâmbind: este ultima zi de muncă la cotidianul "Express" din Priştina. "Voi candida pentru un post de deputat în parlament", le explică mândru colegilor. Matoshi, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Kosovo, şi-a dat demisia pentru a participa la scrutinul din 17 noiembrie pe lista partidului ORA, condus de un alt jurnalist cunoscut, Veton Surroi.
Pregătirile pentru scrutinul de la sfârşitul săptămânii viitoare au intrat deja în linie dreaptă. Partidele şi-au trimis din timp listele cu candidaţi la Comisia Centrală, iar pe acestea apar multe nume noi. Din 1999, când provincia se află sub administraţia ONU, patru scrutine au avut loc în Kosovo. De fiecare dată, acestea nu au trezit prea mult interesul locuitorilor din provincia sârbă.
Mai puţin de 50% din alegătorii cu drept de vot s-au prezentat la vot la ultimul scrutin, din 2004. Între timp, "oferta" partidelor albaneze s-a îmbogăţit. În afară de Matoshi, ORA a recrutat un analist de renume din Kosovo - Shkelzen Maliqi, pre