O macara de mare tonaj si o nava de depoluare vor fi trimise de autoritatile portuare romane, in zona Marii Negre, pentru a sprijini operatiunile de ecologizare dupa dezastrul provocat de scufundarea mai multor nave rusesti, anunta NewsIn.
Seful Autoritatii Navale Romane (ANR), Valentin serbanescu, a declarat ca in urma catastrofei navale din nord-estul Marii Negre, autoritatile maritime ruse au solicitat, marti, omologilor constanteni o macara plutitoare pentru recuperarea din mare a resturilor navelor esuate.
In acelasi timp, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a confirmat pentru NewsIn ca a solicitat administratiei portuare sa se pregateasca si o nava de depoluare si interventie in zona catastrofei. Solicitarea pentru macara s-a facut conform regulamentelor maritime internationale in domeniul interventiilor pe mare. Cererea de ajutor venita din partea Centrului de coordonare navala din Rusia a sosit la Autoritatea Navala Romana prin satelit.
Autoritatile ruse cereau o macara plutitoare de peste 100.000 tone pentru recuperarea din mare a ramasitelor navelor din stramtoarea Kerci. Seful ANR declara ca autoritatea dispune de o macara de sub 100.000 tone care va fi pusa la dispozitia echipelor de interventie din zona catastrofei. Macaraua gigant va fi transportata, cel mai probabil, cu un remorcher in conditiile in care operatiunile se desfasoara la o distanta de peste 600 kilometri de Romania.
Pe de alta parte, ministerul roman al transporturilor a cerut conducerii Portului Constanta sa pregateasca o nava de depoluare pentru interventie in zona dezastrului. Nava "Mare Nigrum" care apartine GEOECOMAR din subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii va fi incarcata cu echipamente de depoluare, iar la bord se va afla si un echipaj de la Agentia Romana de Salvare Vieti Omenesti pe Mare, specializat in operatiuni de