Thierry Millet - Orange, Yan Grey - Vodafone si Dan Georgescu - ANRCTI
Datele aferente sectorului de telefonie mobila arata "un nivel scazut al concurentei, pe fondul existentei unor indicii in sensul unei posibile pozitii de dominanta colectiva a celor doi mari operatori de pe acest segment", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al ANRCTI.
[c:2:s]Indicii care sustin posibilitatea unei pozitii de dominanta colectiva (oligopol - v. si caseta), potrivit ANRCTI:
1. Nivelul ridicat de concentrare a pietei
2. Stabilitatea cotelor de piata
3. Nivelul ridicat al barierelor la intrare
4. Similaritatile de comportament si omogenitatea ofertelor celor doi mari operatori
5. Nivelurile semnificativ mai mari de profitabilitate in raport cu competitorii lor de pe acelasi segment si chiar cu subsidiarele din alte state ale acelorasi grupuri
Concluziile de fata apartin unei analize-diagnostic realizate de “arbitrul” pietei telecom impreuna cu consultantul sau, TASC Strategic Consulting, analiza care a contribuit la intocmirea “Primei strategii de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania”.
Analiza prezentata astazi este una generala, iar presedintele autoritatii de reglementare a evitat sa ofere un raspuns transant.
“In ceea ce priveste telefonia mobila, am constatat ca nivelul concurentei este scazut, existand indicii care sugereaza ca este oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective a celor doi mari operatori de pe acest segment. Nu ne-am propus sa facem o investigatie a companiilor pentru ca nu acesta este jobul nostru”, a spus Dan Georgescu.
Oficialii ANRCTI au declarat pentru HotNews.ro ca in perioada urmatoare vor face o analiza de piata specifica pe acest sector, iar in baza rezultatelor autoritatea va putea actiona.
[c:1:d]Oran