Fondul Monetar Internaţional arată că România a accelerat ritmul procesului de convergenţă la UE, dar că au crescut şi potenţialul dezechilibrelor din economie. România a ajuns să mai Fondul Monetar Internaţional arată că România a accelerat ritmul procesului de convergenţă la UE, dar că au crescut şi potenţialul dezechilibrelor din economie.
România a ajuns să mai recupereze din decalajul de venituri înregistrat faţă de media Uniunii Europene. Potrivit unei evaluări a FMI, în ultimii şase ani, viteza de aliniere la standardele UE a fost de două ori mai mare faţă de ţări mai bine plasate precum Ungaria sau Polonia. Numai că economia nu pare pregătită să susţină un asemenea ritm.
Potrivit raportului Fondului Monetar Internaţional (FMI) "Regional Economic Outlook", România ocupă locul patru în clasamentul statelor europene care au înregistrat cel mai rapid ritm de convergenţă la UE în perioada 2000-2006, după Ţările Baltice şi înaintea unor state precum Bulgaria, Ungaria şi Polonia. "Convergenţa în economiile emergente a fost impulsionată de afluxurile masive de capital.
În ultimii 20 de ani, a devenit clar că potenţialul de creştere din aceste economii este foarte mare. Pe măsură ce gradul de deschidere al economiilor creşte, sistemele financiare au atins nivel mediu de dezvoltare, investitorii au injectat capital, accelerând procesul de convergenţă. Nivelul veniturilor a crescut rapid, cu progrese rapide înregistrate în statele baltice, Bulgaria şi România, ţări care au pornit de la un nivel scăzut", precizează evaluarea FMI.
România, la mijlocul clasamentului
Potrivit evaluării FMI, bazat pe informaţii furnizate de Biroul de statistică al UE, Eurostat, viteza medie de convergenţă înregistrată de România în perioada analizată a fost de peste şase puncte, comparativ cu valoarea de circa cinci puncte înregistrată de Bulgaria, sub tre