» Cu doua saptamani inainte de europarlamentare si cu un an inainte de alegerile generale, mai multe sindicate santajeaza Cabinetul Tariceanu pentru a obtine salarii mai mari.
» Guvernul pretinde ca-si rupe de la gura pentru a inchide gura populatiei cu pensii si ajutoare sociale mai mari.
» Analistii politici pun indrazneala sindicatelor, care s-au coalizat si ameninta cu greva generala, pe seama neputintei politice a Executivului.
Sindicatele au castigat razboiul psihologic cu Guvernul. De teama esecului electoral, autoritatile au decis aseara ca salariul minim pe economie in 2008 va creste pana la valoarea de 500 lei. Ministrul Muncii Paul Pacuraru, socoteste ca "daca anul viitor va exista o crestere economica importanta, vom reveni asupra valorii salariului minim pe economie". Un aspect hotarator pentru aceasta victorie a fost alegerea momentului. "Sunt alegeri europarlamentare si toate partidele sunt in campanie electorala. Am considerat ca toti vor o relatie buna cu alegatorii care sunt si membri de sindicat." Asa justifica Ioan Homos, secretarul general al Cartel Alfa, demersurile sindicatelor de a obtine majorarea salariului minim pe economie. Homos sustine ca despre salariul minim se discuta in fiecare an, iar "Guvernul a promis ca va lua in considerare cosul minim de consum, dar una promite si alta face".
Sindicalistii isi motiveaza indarjirea prin evolutia pe care au cunoscut-o conditiile socio-economice din 2004 si pana in prezent. Homos precizeaza ca "in perioada guvernarii Nastase, alta era situatia si cu totul altele asteptarile sindicalistilor. Acum suntem in UE si salariul minim ar trebui sa fie si el la standarde europene".
Pe de alta parte, analistii politici socotesc ca ar putea exista si o alta explicatie pentru indrazneala sindicalistilor. Sorin Ionita, director executiv la Societatea Acade