O cană de ciocolată caldă, a cărei aromă este degustată, din plin, în zilele noastre, nu reprezintă o marcă a societăţii moderne. Mitul a fost dărâmat de cercetătorii care au descoperit că băuturi din boabe de cacao erau consumate, încă de acum 3.000 de ani, în cadrul comunităţilor primitive din America centrală.
Studiul, publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, relevă că cele mai vechi băuturi pe bază de boabe de cacao erau, probabil, alcoolizate şi erau obţinute din fermentarea fructelor de cacao mai degrabă decât din boabe care se găsesc în interiorul acestora. Dar, producând această bere primitivă („chicha”), amerindienii au ajuns să descopere, întâmplător, secretul fabricării băuturilor pe bază de boabe fermentate, informează AFP.
„Fermentând fructele de cacao, aceştia au descoperit, din întâmplare, că se putea obţine o băutură delicioasă pe bază de boabe de cacao, adică ciocolata caldă”, a explicat profesorul John Henderson, autorul studiului.
„Este foarte posibil ca această băutură primitivă pe care amerindienii o consumau cu o mie de ani înaintea erei noastre să constituie originea industriei moderne a ciocolatei”, a mai subliniat acesta. (M.T.)
O cană de ciocolată caldă, a cărei aromă este degustată, din plin, în zilele noastre, nu reprezintă o marcă a societăţii moderne. Mitul a fost dărâmat de cercetătorii care au descoperit că băuturi din boabe de cacao erau consumate, încă de acum 3.000 de ani, în cadrul comunităţilor primitive din America centrală.
Studiul, publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, relevă că cele mai vechi băuturi pe bază de boabe de cacao erau, probabil, alcoolizate şi erau obţinute din fermentarea fructelor de cacao mai degrabă decât din boabe care se găsesc în interiorul acestora. Dar, producând această bere primitivă („chicha”), amerindienii au ajuns să desco