Michael Buhl, joint CEO al Bursei din Viena, principala piata externa cu care colaboreaza Bursa de Valori Bucuresti, spune ca intentioneaza sa extinda cooperarea cu piata de la Bucuresti si nu exclude achizitia unui pachet de actiuni daca acest lucru va fi bine-primit de conducerea Bursei.
El crede ca piata de la Bucuresti ar putea atinge in cinci ani sau mai repede stadiul actual al Bursei din Viena, cea mai dezvoltata piata de capital din regiune, si mai spune ca firmele romanesti care se listeaza pe piete externe fac "o mare greseala".
"Listarea companiilor pe piata bursiera de la Londra este o mare greseala deoarece, chiar daca companiile reusesc sa isi vanda actiunile acolo, nu au lichiditate, nu sunt cunoscute si sunt vizibile pentru investitori. Piata de la Londra poate parea stralucitoare pentru o companie, mai ales daca lucrezi cu o mare banca de investitii care tranzactioneaza acolo, dar care din acest motiv este subiectiva", a declarat Michael Buhl intr-un interviu acordat ZF.
Trei companii cu activitati preponderente in Romania au initiat in ultimii doi ani proceduri pentru listarea pe piata de la Londra. Doua dintre ele, A&D Pharma si Vimetco (proprietarul Alro), s-au listat deja la Londra, in timp ce a treia, RCS&RDS, a anuntat ca amana listarea datorita conditiilor nefavorabile de pe piata. In acelasi timp, de la inceputul anului nicio companie nu s-a listat pe piata de la Bucuresti.
"Pana la urma, ceea ce castiga o companie care se listeaza la Londra este faptul ca este mai aproape de investitorii persoane fizice de acolo, pentru ca investitorii institutionali sunt prezenti pe toate pietele si daca vor sa cumpere actiunile unei companii le cumpara oriunde ar fi listata", spune Buhl.
El spune ca mai multe companii austriece s-au listat in urma cu cativa ani in strainatate - la Bursa din Frankfurt insa ulterior au decis sa