Maine se implinesc douazeci de ani de la momentul in care mii de muncitori brasoveni au declansat o revolta anticomunista.
Cateva sute de muncitori, nemultumiti ca nu si-au primit salariile, s-au adunat pe data de 15 noiembrie 1987 in curtea uzinei Steagul Rosu din Brasov, actuala Roman SA. Muncitorii revoltati au plecat spre centrul orasului, pentru a-i cere explicatii prim-secretarului PCR Brasov, Petre Preoteasa. Pe drum, s-au alaturat alti oameni: profesori, studenti, muncitori de la Tractorul, colegi care veneau la munca. Din patru sute de manifestanti, cati au fost la inceput, au ajuns in fata Comitetului peste 10.000 de oameni. Cu toate ca activistii de partid – multi dintre ei, oameni de afaceri prosperi in prezent – au incercat sa-i lamureasca ca gresesc, multimea si-a continuat protestul. Brasovenii, care aveau o ratie de 200 grame de paine pe zi, au gasit in sediul judetean al PCR fructe exotice – o banalitate azi, un lux teribil atunci. Militia a intervenit cu moderatie, iar Securitatea a filmat protestul. A doua zi, cateva zeci de oameni au fost arestati si dusi in beciurile Militiei. O luna mai tarziu, 61 dintre acestia, care au avut ghinionul sa fie in prim-planul camerelor de luat vederi ale Securitatii, au fost deportati, dupa ce "colegii" lor , adusi din alte uzine sau din scolile de partid, le-au cerut moartea. Procesul a avut loc cu public bine selectionat, in Sala Mare de la Steagul Rosu. Victimele nu au avut dreptul la recurs.
Mai multi dintre participantii la revolta anticomunista de la Brasov din 15 noiembrie 1987 au fost invitati, recent, de conducerea Consiliului Judetean Brasov la o intrunire festiva, care a debutat cu dezvelirea unei placi memoriale pentru curajul celor care acum 20 de ani s-au opus dictaturii comuniste. Acestia au primit cate o diploma de onoare, precum si o compensatie financiara simbolica. Li