Reprezentantii Institutului de Politici Publice (IPP) se declara nemultumiti de modul in care sint transmise informatiile referitoare la costurile ingrijirii persoanelor cu handicap. Intr-un studiu al IPP se precizeaza ca 20 de Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului au transmis cu intirziere date referitoare la aceasta problema si ca informatiile furnizate sint incomplete. IPP sustine ca reforma in domeniul serviciilor pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale din Romania se bazeaza pe un cadru legal discriminatoriu si pe date incorecte, inutilizabile si incomplete despre managementul fondurilor publice din plan local.
IPP a actionat in instanta, pentru obstructionarea accesului la datele de interes public, Agentia Nationala a Persoanelor cu Handicap si 20 de directii judetene din Arges, Braila, Bistrita Nasaud, Botosani, Caras Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Iasi, Ilfov, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Timis, Tulcea si Vrancea. Principala nemultumire a initiatorilor studiului se refera la faptul ca unele directii judetene nu au, sau nu vor sa dea, informatii legate de costul mediu aferent unei persoane sau despre programele cu finantare interna si externa derulate.
Secretarul de stat de la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse (MMFES) Theodora Bertzi crede ca lipsa informatiilor primite de la DGASPC sint cauzate de faptul ca reprezentantii acestor institutii nu au putut departaja costurile pe dizabilitate mintala si, totodata, considera ca reforma inceputa in domeniu nu a ajuns nici macar la jumatate. Pe de alta parte, au fost constatate diferente foarte mari de la un judet la altul in ceea ce priveste costurile.
IPP sustine ca si calitatea datelor despre activitatea desfasurata de institutiile publice este indoielnica. "Peste 80% din Directiile judetene de la care s-au primit